Nynorsk versjon 2

Noregs mållag lanserer versjon 2 av Nynorsk

Arnt Gudleif Herøy presenterer Nynorsk versjon 2 (Foto: Flickr/Tulane Public Relations)

NyeNyheter har i dag snakket med daglig leder Arnt Gudleik Herøy i Norges mållag, hvor han forteller oss energisk om den nye versjonen av nynorsk som skal redde sidemålet.

– Vi ser jo at ungdommen hadde valgt andre fag enn nynorsk om de fikk velge, sier Herøy. – Derfor må vi gjøre nynorsk mer attraktivt for ungdommen, det er jo når de er små vi må ta dem.

Herøy forteller oss at versjon 2 har vært jobbet med i snart fem år. – Det har vært viktig for oss å vurdere absolutt alle fallgruver før vi kunne presentere noe, så dette har vi jobbet virkelig hardt med.

Kun små endringer

Endringene er svært små, men effektive, sier Herøy. Faktisk er det bare snakk om å endre en bokstav eller to, samt stokke litt om på dem i noen ord. Vi har byttet mange “k”er ut i “h” for eksempel. Før sa vi “Kva?” Nå sier vi “Hva?” – Små endringer som sagt.

– Når vi endret en del “k”er til “h”, ble noen ord merkelige, som for eksempel “kvifor?” ble da til “hvifor?” – Hvordan skal man uttale “hvifor?” spør Herøy lattermildt.

– Nei, så vi jobbet lenge med det ordet, fast bestemt på å være konsekvent i bokstavbytte fra k til h, endte vi på ordet “hvorfor?”. Mye bedre, presiserer en fornøyd mållagsleder.

Første versjon av nynorsk versjon 2 på trykk

– Jeg må gratulere NyeNyheter.com forresten, dere vil være den første publikasjonen som har versjon 2 av nynorsk på trykk, eller på skjermen i alle fall, smiler Herøy. Bare send den inn til meg, så skal jeg oversette teksten til nynorsk versjon 2.

NyeNyheter har gjort det, og hele denne artikkelen er skrevet på nynorsk versjon 2.

One thought on “Nynorsk versjon 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *