Facebook tok livet av nabokjerringa

Anna Skvaller. Foto http://www.flickr.com/photos/tea_time/1004588553/

Facebook har for mange betydd en berikelse i sosial kontakt. For andre har det tvert i mot betydd sosial isolasjon. NyeNyheter kan i dag bringe deg historien om kvinnen som gikk fra å være sosialt midtpunkt til utstøtt over natten. Dette er historien om Anna Skvaller (75).

Vi reiser hjem til Anna, hun tar i mot oss i en hjemmekoselig borettslagsleilighet med utsikt over naboblokka og parken mellom. Det ser ut som en hvilken som helst gjestfri bolig. Det er ingenting som avslører den triste sannheten. Hun har knapt hatt besøk siden 2007, da Facebook tok av i Norge.

 

– Jeg baker jo enda småkaker. Du vet, i tilfelle noen stikker innom. Det bor jo et par eldre her, av og til kommer de på besøk. Selv om det er langt mellom nå, etter den der internettgreia kom…
Etter at hun gikk av med pensjon i 2003 ble hun et naturlig sosialt midtpunkt i borettslaget. Hun hadde full oversikt over hva som rørte seg, hvem som gjorde hva med hvem.

 

– Ser du benken der nede? Der så jeg frieriet til paret tvers over gangen. Per gikk ned på kne for Anette. Jeg hadde mye kaffebesøk den dagen, alle ville jo høre historien. De holdt på å gå fra hverandre i fjor, det fikk jeg vite av barnebarnet mitt som hadde sett at det ble “komplisert” på Facebook… Jeg var den siste i blokka som visste det, sier hun i det hun synker ned på stolen med et dypt sukk.
Stolen står fortsatt borte ved vinduet, den gamle utkikksposten. Det nytter ikke nå, alt som skjer der ute oppdateres i et forrykende tempo. På internett vet alle alt.

 

– Tenk, sønnen min fortalte at en han hadde vært på kurs med hadde ekteskapsproblemer. Han hadde lest på internett at forholdsstatusen hans var “komplisert.” Når jeg var ung visste knapt de fleste menn når det var komplisert i eget ekteskap!

 

Anna forsvinner inn i sine egne tanker, vi skjønner at vi har brukt opp vår besøkstid og trekker oss stille tilbake. Tanken streifer oss, hvor mange skjebner som Anna fins det der ute. Hvor mange nabokjerringer er uten samtaleemner på grunn av Mark Zuckerberg? Han har 1,5 millioner venner i Norge, og i alle fall en fiende. Anna heter hun.

One thought on “Facebook tok livet av nabokjerringa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *