Dette vil kollaps i Hellas bety for deg

Forvirret over den økonomiske situasjonen i Hellas? Her skal du få vite nøyaktig hvilke konsekvenser et kollaps vil få for deg.

Økonomi, politikk, Euroen. Dette er emner journalisten som skriver denne artikkelen kan fint lite om. For å være ærlig – han kan next to nothing om disse emnene. I tillegg, for å gjøre saken bedre, valgte journalisten å skrive saken totalt uten å gjøre noe research av noe slag. Likevel kan det være greit å lese den slik at du er bedre forberedt.

Euroen

Først er det viktig å forstå hvorfor Hellas ville ha Euro i første omgang. I 2003 hadde den daværende liberale finansminsteren Grobbert Hamhan kun 7 måneder igjen av perioden sin. Han hadde i sine 6 år ved maken aldri fått gjennomført noen reformer og syne det var ganske trist å tenke på. I tillegg hadde han flere hundre Euro samlet opp i krukken hjemme etter diverse reiser i ulike Euro-land. Så han tenkte – hvorfor ikke?

Utfordringene i kø

Etter at Euroen ble innført (først etter massive protester fra ganske mange) blomstret landet i de første to årene. I 2005 begynte dessverre de første utfordringene å vise seg. I og med at Euroen er helt lik Euroen i andre land, ble det uklart hvor pengene egentlig kom fra. Frankrike for eksempel mente at hele 400.000.000.000 Euro som Helleas hadde liggende egentlig var Frankrike sine. Hvordan kunne Hellas motbevise dette når sedlene er helt like?

Banksjefen var uansett for opptatt med å sole seg iført en tynn, nesten gjennomsiktig hvit skjorte til å bry seg noe videre med det, Frankrike hadde aldri før hatt noen grunner til å tale usant.

Så begynte befolkningen å merke at det var så lett å sammenligne priser når man brukte samme enhet i flere land. Dersom en greker så at han tjente 500 Euro mindre i måneden enn en i Frankrike, men samtidig kostet varene i snitt det samme, så ble han ganske forbannet.

Betydning for deg

Vi er egentlig usikker på hvilke betydning dette får for din økonomi, men antar at dersom et helt land kollapser så vil det få noen ringvirkninger. Muligens blir det veldig billig å dra på ferie i Hellas fordi turisme som regel er bra for økonomien. Dersom Hellas skroter Euroen og innfører den gamle valutaen igjen må du i alle fall veksle til noe annet enn Euro.

Hva skjer med Euroen?

Man kan også spørre seg hva som skjer med alle pengene dersom Hellas velger å kvitte seg med valutaen, men det spørsmålet er vel egentlig ganske dumt. Grunnen til dette er fordi Hellas går tom for penger, og dermed er jo alle Europengene andre steder.

Dermed overlever Euroen helt fint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *