Landskrise: Mentalsykehusene tømmes

Overlege Karl Inge Henriksen fortviler, alle pasientene er sluppet fri (Foto: Flickr/University of Salford)

Etter at det gikk opp for innlagte på mentalsykehus at de kan slippe ut ved å påberope seg status som kunstner, har over 500 mennesker landet over slupper fri fra tvungen innleggelse.

– Ja jeg er kunstner, sier Karoline Vatle. Jeg tegner farger i atmosfæren med en mobil og to kopper, se så fint.. aahhh. ahhh. nynner hun. Jeg har hjelm, for jeg bruker tunge farger. Farlig, sier Vatle mens hun sjekker at hjelmen sitter godt fast på hodet.

– Katastrofen er total, sier overlege Karl Inge Henriksen på Olle Mentalsykehus. Vi er klar over at mange av pasientene bruker dette som en unnskyldning for å slippe fri, men vi har per i dag ingen juss som kan stoppe dem. Så lenge de selv mener de er kunstnere, kan vi ikke sperre dem inne. De slippes fri, og får automatisk kunstnerstipend og leilighet i Paris eller London, sier Henriksen.

Skavland får skylden

Det hele startet da en gruppe pasienter på Olle skulle få kose seg med litt tv titting en kveld. Programmet for kvelden ble talkshowet “Skavland”, og dette programmet hadde en spesiell gjest denne kvelden som skulle skape disse problemene vi nå har.

– Da Odd Nerdrum kom inn, sier overlege Henriksen, gikk det ikke lang tid før pasientene identifiserte seg med ham. “Han er jo som oss, hvorfor får han være fri?”, spurte en pasient. En av sykesøstrene gjorde da tidenes blemme og sa ordene “Fordi han er kunstner, hehe”.

Karoline Vatle maler farger i atmosfæren med albuen sin (Foto: Flickr/ )

Med ett ble rommet totalt stille, og Karoline Vatle rakte etterhvert forsiktig opp hånden og sa: “Jeg er og kunstner, kan jeg slippe fri?”

– Til å starte med forstod vi ikke hva som kom til å bli utfallet av dette, vi lo Karolines spørsmål bort og sa “Nei, kjære deg”.

– Men Karoline skulle vise seg å være ganske så sta, sier Henriksen. Hun fikk lov å sende brev til statsministerens kontor, og brevet må ha blitt lest av noen der kan du trygt si. Ryktet begynte å spre seg, og bare på noen få dager har sykehus etter sykehus regelrett mistet alle pasientene de hadde, sukker han.

– Vi vet at ikke alle galninger er kunstnere, sier Henriksen. Men så lenge alle kunstnere er galne, er det ikke lett å vite hvem som egentlig må sperres inne. Situasjonen er håpløs, avslutter han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *