Jentelus smitter ikke gutter

Forskere ved Universitetet i Oxford erklærer at det er en myte at gutter som leker med jenter får jentelus. Etter et studie som inkluderte over nitti gutter i alderen 6-12 år viser det seg at det ikke representerer en større fare for jentelus dersom man leker med jevnaldrende jenter.

 
Andrews analyserer hårprøver for å lete etter Feminam Scifines (By Marretao22 (Own work)

«Dette vil rokke ved mye av det vi har trodd om jentelus til nå», sier professor i biologi Eric Andrews. Mange har vært redde for å leke med jenter, ikke bare fordi det da kan risikere å bli kjæreste, men også at jentenes lus sprer seg til dem.

Jentelus (Feminam Scinifes) har i lang tid blitt regnet som farlig for gutter, det kan føre til at de blir jentete, begynner å leke med dukker og blir forelsket. Dette er fortsatt riktig, hevder Andrews, men nå kan vi i hvert fall konkludere med at det ikke smitter gjennom vanlig lek.

Instituttet for biologi har undersøkt spredingen av jentelus ved å la 45 gutter leke med jenter i friminuttet, mens en kontrollgruppe holdt seg sammen med sine kamerater. Etter seks måneder kunne vi konkludere med at gruppen som lekte med jenter ikke hadde større andel av jentelus enn kontrollgruppen.

«Dette viser at vanlig lek ikke fører til spredning. Så lenge barna ikke klemmer og sørger for at håret ikke kommer i kontakt med jentene bør smågutter være trygge», påpeker Andrews. Han påpeker også at størsteparten av jentelusene de fant i håret til guttene, var den ufarlige sorten de får av å gi godnattklem til sin mor.

One thought on “Jentelus smitter ikke gutter

  1.  Kan vi få en link til forskningsartikkelen? Jeg tar selv en mastergrad i molekylærbiologi, og ønsker å udnersøke med egne øyne hvorvidt metodene er i henhold til gjeldende normer. Jeg har selv en nevø på fem år, og jeg stiller mer fortsatt skeptisk til hvorvidt det er trygt å leke med jenter. For alt vi vet er “forskningen” finansiert av mannefiendtlige grupper, og om ryktet om at det er trygt sprer seg, kan tusenvis av unge gutter være i alvorlig fare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *