Blir forbudt å slette e-poster

Foto: Flickr/Sean MacEntee

Hadde du tenkt å slette tilbudene om viagra, nigerianske pengeformuer og svigermors kakeoppskrifter? Det bør du i tilfelle revurdere. Et samlet Storting har nå hastebehandlet og vedtatt en ny datalagringslov hvor en hver borger i Norge plikter å aktivt beholde og journalføre innkommende e-post.

Opposisjonen roser regjeringspartiene for at man på tross av de politiske skillelinjene, er villige til å finne sammen i saker som truer hele nasjonens sikkerhet. Forbudet mot å slette private e-poster er ett av 14 tiltak som Stortinget nå har vedtatt. Frps medlem av Kontroll-og konstitusjonskomiteen, Anders And er spesielt glad for at også sms’er inngår i de nye bestemmelsene. -Dette har vært et hovedkrav fra oss hele tiden, dette handler også om å ansvarliggjøre retteprogrammet på iphonen.

Senterpartiet er som Frp svært fornøyde, men med en litt annen tilnærming. Parlamentarisk leder, Trygve Slagsvold mener dette først og fremst er et paradigmeskifte for ordinær brevpost. -Jeg vet ikke om de andre partiene har tenkt over det, men nå vil det bli mye mer attraktivt å bruke Postens tjenester i hele Norge, det er fordi de ikke er inkludert i de nye forskriftene. Det betyr mange distriktsarbeidsplasser! Han sier videre til nyenyheter at han nå tror at folk flest vil øke bruken av både private brev og postordre.

I de sosiale mediene er det derimot store protester, flere “twitter-kjendiser” raser. De samler nå inn underskrifter under hashtagen #latterligeNorge. Fra ledelsen i Facebook kommer det mer positive signaler, de mener dette skal la seg greit tilpasses. En kilde i facebook(som krever å være anonym) skriver til nyenyheter i en e-post(ja vi har lagret den!) at “I Facebook har vi god erfaring med å tilpasse oss gjeldende lovverk i de land vi tjener penger i. Klarer vi det i Tyrkia, ja da klarer vi også det i Norge”. Allerede fra midnatt i dag vil slett funksjonen i meldingsinnboksen på facebook, forsvinne.

Forbudet mot å slette e-poster er absolutt, dvs. at du fra nå av er nødt til å beholde absolutt alt. Men dette må også journalføres med riktig dato og overskrift, listene til hver enkelt vil så legges ut på minside hos norge.no. Journalister og andre skal på den måten enkelt kunne be om innsyn i dine og mine e-poster.

Mannen som startet det hele, Audun Motbakken, har ikke besvart i nyenyheters henvendelser. Han lover å sende oss en e-post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *