Kunstøkonom advarer mot skjør kunstboble

Lave renter og selgers marked får kunstprisene til å fyke i været

Kunstøkonom Bernt-Adrian Frantzèn frykter kunstboble (Foto: Flickr/Steve Snodgrass)

Kunstøkonom Bernt-Adrian Frantzèn har analysert kunstmarkedet, og forteller om en trend der kunstprisene bare stiger og stiger nærmest ukontrollert.

– Problemet er at det rett og slett er for lite gammel kunst der ute. Vi trenger innovative mennesker som er i stand til å lage kunst som er minst hundre år gammel og sjelden, forteller Frantzèn.

Selgers marked

– Det er helt klart selgers marked. Vi ser at hver gang kunstskatter blir auksjonert bort, så blir de solgt allerede på første visning. Som oftest er det veldig mange budgivere involvert, og dermed presses prisene oppover.

Frantzèn bemerker at selv om det kan virke fantastisk for selger å få såpass mye penger igjen for kunsten de har eid i kanskje bare får år, så glemmer de fleste en viktig ting.

– Selger må jo betale minst like mye for ny kunst, så  de hundrevis av millionene de får, går jo rett ut igjen.

Analyser viser at 37% av kjøperne kjøper dyr kunst uten å først selge sin gamle, dette har de hatt mulighet til etter at Norges tre største banker tilbyr rentefri mellomfinansiering.

– Så lenge boblen vokser, er det jo ikke noen fare ved å kjøpe dyr kunst uten å selge sin gamle først. Men dersom boblen sprekker er du ille ute. Da er du gjeldsslave for resten av livet, og den rentefrie mellomfinansieringen er bare rentefri i opptil 4 måneder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *