Statens byggetekniske etat: Vi kan ikke stoppes

NyeNyheter har pratet med Gerhard Monsen i Statens byggetekniske etat, som forklarer oss hvorfor du må gjennom en dyr papirmølle for å bygge bod i hagen.

Gerhard Monsen viser oss at han har en humoristisk side, til byråkrat å være. (Foto: Flickr/GlenBledsoe)

 

– Mange mennesker mener det er urimelige gebyrer for å behandle byggesaker, og at søkeprosessen er tung og byråkratisk. Disse menneskene har helt rett, dette er bevisst fra vår siden. Best av alt: Vi kan ikke stoppes, konstaterer Monsen med ett bestemt smil rundt munnen.

Det er klart at etaten har viktige egenskaper. Den hindrer folk og selskaper i å bli litt for kreative når de skal bygge. Men den viktige jobben de gjør er bare toppen av isfjellet. Til daglig er det stort sett behandling av søknader om boder og tilbygg det går i.

Å bygge en bod i sin egen, ofte romslige hage er ikke alltid like lett å få godkjent. Du kan måtte punge ut med flere titusener av kroner bare for å få godkjenning, og prosessen kan ta flere måneder.

– Som sagt, det er helt riktig som du sier der, vi er trege og dyre, men ingenting kan stoppe oss. Politikerne kan naturligvis kreve at vi jobber billigere og mer effektivt, men de tør ikke, forklarer Monsen oss.

Tør de ikke?

– Nei, slike prosesser tar mange år å gjennomføre, og i mens skal jo de til enhver tid sittende regjeringsmedlemmene ha godkjent både nøst, boder og tilbygg. Hvor mange politikere tror du tør ta sjansen på å bli uvenner med oss? smiler Monsen.

– Du skal vite det, sier Monsen, at vi som jobber her i etaten lever av byråkrati. Det er vanskelig å forklare, men ingenting er mer tilfredsstillende enn å avslå en bodsøknad på bakgrunn av en eller annen gammel lov, eller regulering i område. Faktisk går det interne konkurranser hos oss på hvem som kan avslå søknader med de morsomste begrunnelsene.

– I fjord fikk jeg stoppet en vedbod fordi søker hadde ført den opp for nær ett busskur. Dette på bakgrunn av en lov som sier at folk ikke kan bygge noe som ligner på busskur nært busskur. Jobbet lenge med å finne den loven, men etter 4 måneder klarte jeg å avslå søknaden. Det feiret jeg med å fyre ekstra godt i peisen den kvelden, sier Monsen mens han viser oss en balansekunst med pennen mellom nesen og overleppen.

Alltid i tråd med lovverket 

Monsen forteller oss at etaten alltid følger lovverket når de behandler søknader.

– Mange blir jo godkjent, men spenningen er i om vi klarer å finne en eller annen grunn til å stoppe byggeplanene. Det er jo derfor det tar sånn tid, sier Monsen oppriktig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *