Jenter mobber andre jenter ved å utelate hjerteikoner

Dahlin er sjokkert over hjerteløheten til enkelte tenåringsjenter. (Foto: Walton LaVonda, U.S. Fish and Wildlife Service)

Psykolog Trine Dahlin går i dag sterkt ut og advarer mot en ny type mobbing som har spredt seg på nettet de siste årene, kommentarer uten hjerteemoticons. Hun har jobbet i en årrekke med tenåringsjenter og forteller at mange jenter før selvtilliten knust av manglende hjerter på Facebook.

“En jente jeg snakket med fortalte at da hun la ut et nytt profilbilde på Facebook var det mange som kommenterte med “fint♥” eller “fiiiiina♥♥♥♥♥”, men flere av jentene i klassen skrev bare “Flott bilde” eller noe tilsvarende kaldt”, forteller Dahlin til NyeNyheter.

Andre jenter opplever at andre har delt poster fra bloggen deres med kommentaren “Dette var interessant lesning fra Kristine”, uten å legge til ord som “flink”, “raus” eller “varmt”. Samtidig er hjerter eller smilefjes totalt fraværende. Denne formen for mobbing er ikke bare ondskapsfull, den går også under radaren til mange av foreldrene og lærerne som ikke forstår hvor viktig dette er for mange jenter.

Hun håper nå at foreldre og skole vil være mer oppmerksom på denne formen for mobbing. “Skolen bør lære elevene at et hjerte er enkelt å lage, du skriver bare et mindre-enn-tegn og et tretall. Kanskje kunne man trene på dette i mattetimen når man lærer å bruke < og >.” Hun håper også at skolen kan ta opp hvor vondt det kan føles når du har brukt tid til å skrive en tekst eller ta det perfekte selvportrett og ikke får et eneste hjerte som respons.

“Mange tenåringsjenter har komplekser for kroppen sin og de opplever ofte skjellsord og hån når de ytrer seg i sosiale media, derfor er det viktig at skolene tar grep. Samtidig er det viktig at tenåringsforeldre å fortelle sine døtre at selv om de ikke får så mange hjerter på Facebook er de likevel vakre og verdifulle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *