Krever omsorgsrett for Peder (11)

Ida og Henrik Jensen prøvde gjennom hele 90-tallet å få barn uten å lykkes. “Syndebukken” var Henrik, hvis sædkvalitet var så dårlig at sjansen for gjøre Ida gravid var bare ca. 5%.

Lysten til å bli foreldre var sterk, så Ida og Henrik valgte å kontakte sædbanken for å befrukte Idas egg. 4. Januar 2000 ble lille Peder Jensen født, og familieidyllen var komplett.

Men nå krever sædgiver omsorgsretten for Peder.

– Jeg er jo faren hans biologisk sett, sier Øystein Frantzen, og nå vil jeg ha omsorgsretten for ham.

Øystein Frantzen krever omsorgsretten for sønnen som ble ett resultat av hans sæd-donasjon (Foto: Flickr/Matthieu Dejardins, eCommerce Activist)

Frantzen hadde gjennom store deler av 90-tallet donert sæd til sædbanken, så sjansen for at flere biologiske avtrykk av ham finnes der ute er stor. NyeNyheter lurer på hvorfor akkurat Peder er i hans søkelys.

– For det første er det jo ikke vanlig å få vite hvem som er faren, men Peder fikk jeg vite om gjennom sykesøsteren som forsnakket seg, sier Frantzen. Jeg var nysgjerrig på hvordan han så ut, så jeg fant ut via Facebook at han spilte fotball. Da bestemte jeg meg for å møte opp på en av kampene for å se, man er jo nysgjerrig kan skjønne.

– Der så jeg at Peder er ekstremt dyktig i fotball, ett vidunderbarn faktisk. Han kommer sikkert til å bli svært rik.. jeg mener god i fotball når han blir eldre, tipper han minst får en karriere i Norge, om ikke også utlandet. Jeg kunne jo sagt opp jobben min på Rimi og blitt manageren hans, sier Frantzen drømmende. Men dere spurte om hvorfor jeg vil ha omsorgsretten ja, jo, jeg er kjempeglad i ham. Han er jo min sønn for svingende.

NyeNyheter viser til paragrafer hos sædbanken som sier:

Sæddonasjon innebærer imidlertid ikke at sædgiver får noen form for rettigheter eller plikter overfor barn som blir født ved hjelp av hans sæd, og etter barneloven kan sædgiver heller aldri dømmes som far i farskapssak.

Vi lurer da på hvilke grunnlag Frantzen mener han har muligheter for å få omsorgsretten?

– Jo dette kan de si så mye de vil. Men skal liksom lover og regler telle mer enn biologiske bånd mellom far og sønn, spør jeg da? Jeg tror en jury med hodet på rett sted vil gi meg min elskede sønn Peder, og går nå til privat søksmål mot “foreldrene” hans, avslutter Frantzen mens han himler med øynene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *